diumenge, 1 d’abril del 2018

Celebracions a l'Antiga Grècia

En les festes gregues s'exaltava la identitat i el patriotisme dels membres de la polis, i s'honoraven els seus déus i herois protectors.

En la majoria de les festes es feien processons, sacrificis i  competicions de temes musicals, literais o gimnàstics. 


Una celebració molt coneguda a l'Antiga Grècia era l'Apatúria. Eren festes que es celebraven en honor a la deessa Afrodita o Atena. Fou una festa principalment dels jònics(habitants de Jònia uns territoris situats a l'Àsia Menor) que es feia a Atenes i durava tres dies del mes Pianepsion (octubre-novembre). Els participants es deien fraties, i en la festa es feien sacrificis i banquets. Al darrer dia els pares que tenien fills nounats el presentaven i declaraven el seu naixement legítim i els inscrivien, i per cadascun es sacrificava un animal; els fills més grans recitaven poesies i els que destacaven rebien premis.

Altre celebració coneguda és l'Àccia que foren unes festes celebrades en honor al déu Apol·lo que tenien lloc a la Nicòpolis "la ciutat de la victòria" on es feien danses, lluites navals, curses de cavalls, jocs i concursos musicals. Els guanyadors eren premiats amb una fulla de llorer.



Restes de la Nicòpolis.
.


Però tot i així la celebració més coneguda de l'Antiga Grècia són els Jocs Olímpics, que foren una sèrie de competicions atlètiques celebrades a la ciutat d'Olímpia entre les diferents polis de l'Antiga Grècia. Es tracta d'un esdeveniment festiu, on a més de celebrar-se una sèrie de proves esportives, es retien diferents homenatges  a les deïtats de l'època. En les proves competien els representants de cada ciutat, que havien de ser homes lliures i ciutadans grecs. Aquests s'enfrontaven en diferentes modalitats de curses atlètiques i curses de carres i altres proves que foren construïdes al llarg dels anys: lluita lliure, pentatló antic, salt de llargada, llançament de javelina i llençament de disc.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada