diumenge, 7 de març del 2021

Certàmens teatrals

Els orígens del teatre:


El teatre va aparèixer entre el segle VI i  V a.C a Atenes com una forma de culte al déu Dionís. És per això que als inicis només es representava teatre durant les dues festes dedicades a Dionís, una al gener ( les Lenees ) i al març ( les Grans Dionísies ). Es representaven al Teatre de Dionís i prenien un caire competitiu.




Les Grans Dionísies: 

La prèvia: 


Un d’entre els nou arconts era l’encarregat de preparar el certamen teatral. Aquest s’havia d’ocupar d’escollir els coregs ( ciutadans rics atenesos que a forma d’impostos s’encarregaven de subvencionar el certàmen dramàtic. Aquests havien de pagar els sous dels actors, el cor i l’autor. Cada coreg es feia càrrec d’una representació. D’altra banda designava els dramaturgs o poetes. Aquests tenien la funció d’escriure l’obra, dirigir-la, fer-ne la coreografia, compondre la música i en uns inicis també hi actuaven. Finalment també escollien els actors principals o protagonistes que a part de representar el paper principal de l’obra també dirigien els actors secundaris. 

Un cop triats els participants es realitzaven dos sortejos. El primer servia per aparellar els coregs amb els poetes i el segon per als poetes i els protagonistes.





La programació:


Es començaven les celebracions amb una processor on es sacrificava un toro i es feia un certamen d’odes. L'endemà es representaven les comèdies elaborades pels autors que hi participaven ( cada autor escrivia una comèdia ). Seguidament es representaven les tragèdies. Cada autor escrivia una tragèdia dividida en tres parts que es representaven al llarg d’una jornada. De manera adjunta a la trilogía també es representava un drama satíric ( una obra de caire burlesc que tenia la finalitat de relaxar al públic de la tensió de les tragèdies ). Aquest conjunt de peces es denomina tetralogia. En total hi havia tres autors és a dir que durava tres dies. L’últim dia de celebracions el jurat premiava amb el primer i segon premi a cada categoria ( poeta, protagonista, coreg ) dels dos gèneres ( comèdia i tragèdia ). El trofeu era una corona d'heura. Per tal de concloure les festes, l’endemà dels premis el poble votava al mateix teatre l’organització que havia dut a terme l’arcó i segons els seus resultats era elogiat o era amonestat. 





1 comentari: