dissabte, 6 de març del 2021

Les lleis draconianes

En l’àmbit jurídic, sovint sentim el concepte de lleis draconianes i possiblement mai abans ens hem plantejat la càrrega metafòrica que aquest concepte comporta.

Dracó de Tessàlia n’és el principal origen. Dracó va ser un dels arconts d’Atenes del segle VII a.C., va ser l’encarregat de posar per escrit les lleis de la polis i els càstigs que s’havien de complir per infringir-les. Abans de tenir aquestes inscripcions, les lleis eren transmeses de manera oral, per tant, les lleis de Dracó són considerades el primer codi legislatiu escrit de l’Antiga Grècia.

Segons aquest magistrat, les infraccions de les normes havien de ser respostes amb un càstig dur, com ara la mort, ja que la justícia ocupava un paper molt important en la societat. De tant durs que eren els seus càstigs, la gent de la polis deia que les lleis no estaven escrites amb tinta, sinó amb sang.

Tot i això, Dracó també va instaurar provisions en l’educació dels nens i joves.

En conclusió, l’adjectiu draconià, que segurament l’hem sentit abans, descriu una sèrie de comportaments durs, cruels i gens agradables.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada