dissabte, 6 de març del 2021

L'olivera, el regal d'Atenes


El primer rei d'Atenes va ser Cècrops, fill de la terra que sovint és representat amb serps. Aquest es va casar amb Aglauri, filla del rei Acteó que quan va morir li va donar com a herència el seu regne. Va proclamar la seva capital com a Cecròpia. Per decidir quin déu esdevindria el / la patró o patrona de la ciutat es va fer una mena de competició. Posidó i Atena van ser els competidors que van "lluitar" en l'acròpolis i se'ls va ordenar que cada aspirant havia d'otorgar un regal a la ciutat. Allà Posidó, el déu dels mars, va clavar el seu trident al terra creant una gran font d'aigua de l'esquerda. El problema estava en el fet que l'aigua era salada i va inundar els cultius, això no va agradar als atenesos. En canvi, Atena, la deessa de la intel·ligència, va regalar al poble d'Atenes la primera olivera, la qual simbolitzava la pau, el progrés i la força. Atena els hi va explicar els beneficis que es podia obtenir a través del fruit d'aquest arbre. La victòria era clara, Cècrops va escollir a Atena com a protectora de la nova ciutat i es va canviar el seu nom en honor a la deessa.

A partir d'aquell moment, l'olivera va tenir un paper principal en la història de Grècia. 
La moneda que utilitzaven els atenesos portava una representació d'Atena amb els seus atributs: l'olivera, una òliba o una àmfora d'oli.
Els usos de l'oli d'oliva en el camp de la medicina antiga van ser revolucionaris, en el codi d'Hipòcrates existeixen uns 60 remeis basats en aquesta substància. 

També va esdevenir-ne un símbol sagrat utilitzant-se en àmbits religiosos fent libacions d'oli en els altars.

A causa de la seva importància, aquest mite va ser esculpit en el frontó oest del Partenó d'Atenes, en la seva acropòlis. Allà es pot veure les representacions de Posidó amb el seu trident, Atena amb la llança i l'olivera en el centre.


El mite d'Erictoni

La deessa Atena volia mantenir el seu vot de virginitat. Com necessitava una armadura, se la va demanar al déu Hefest (déu del foc).  El problema estava en el fet que Posidó va mentir a Hefest dient que Atena estava enamorada d'ell. Per tant, quan la deessa va arribar, aquest es va llençar a sobre d'ella. La terra va quedar fecundada pel forcejament i va néixer Erictoni, el qual tenia les cames de serp. Atena es va apiadar del pobre noi que tothom rebutjava i el va entregar dins d'una cistella a les filles del rei Cècrops perquè el cuidessin amb la condició que no obrissin la cistella. Però finalment la curiositat va guanyar i les princeses van descobrir el que hi havia en el seu interior. Espantades per veure a Erictoni, van caure des de l'alt de l'acròpolis i van morir. El nen per escapar del rei, es va refugiar en l'escut de l'estàtua d'Atena.




1 comentari:

  1. Natàlia, mira´t això sobre Cècrops i Erictoni:

    https://elpincelconlienzo.wordpress.com/2013/12/18/la-diosa-atenea-ii/

    ResponElimina