divendres, 29 d’octubre del 2021

HÈRCULES, UN GRAN HEROI

Naixement i qualitats

Hèrcules (amb el nom grec de Hèracles Ἡρακλῆς ), fill de Zeus i Alcmena, va néixer a la ciutat de Tebas i era una de les moltes proves de infidelitat que Hera va degué patir per part de Zeus. Hera va intentar diverses vegades atentar contra la vida de l'heroi, inclus va intentar evitar el seu naixement. 

Va ser el noi més cèlebre i va tenir moltes qualitats de les quals van destacar: la virilitat, força, coratge, orgull, candor i vigor sexual. Tot el món volia assemblar-se a ell. 

Els dotze treballs

Unes de les llegendes més populars son els dotze treballs que va haver de fer. En un atac de bogeria provocat per Hera, Hèrcules va matar a la seva dona, al seus fills i a dos dels seus nebots amb les seves pròpies mans. Després de descobrir els terribles actes que havia comès, es va aïllar de la societat anansen a viure a terres salvatges. Després d’una llarga búsqueda, va ser trobat pel seu germà Ificles que el convèncer de que anés a l'oracle de Delfos. Com a càstig per aquesta acció, la sibil·la dèlfica li va dir que havia de dur a terme una sèrie de deu feines manats per Euristeu, l’home que havia usurpat el seu legítim dret a la corona i a qui més odiava. Hèrcules va realitzar els deu treballs amb èxit, però Hera, malmetent contra aquest, va convèncer a Euristeu que titllés d’invàlids al segon i al cinquè, fent que hagués de fer dotze treballs en total.


Vida amorosa i mort

Al transcurs de la seva vida, Hèrcules es va casar tres vegades, a més de les moltes aventures que va tenir.

La primera va ser amb Megara, qui era una princesa tebana filla de Creont. Amb ella va tenir varis fills. Segons Apolodoro: Terímaco, Creontiades i Deicoonte, segons Higino: Terímaco i Ofites i segons Píndar, va tenir vuit fills. 

La segona vegada es va casar amb Ónfale. Ella va ser una reina de Lídia, filla de Iàrdan, a qui Hèrcules va ser venut com esclau. No van tenir fills.

I per últim, es va casar amb Deyanira. Poc després de les seves noces van haver de travessar un riu, i un centaure anomenat Neso es va oferir a ajudar a creuar a Deyanira, però llavors va intentar violar-la. Enfurit, Hèrcules va disparar una fletxa enverinada al centaure des de l'altra riba. Neso li va dir a Deyanira que recollís la seva sang si volia assegurar-se l'amor d’Hèrcules. Més tard, quan Deyanira va sospitar que Hèrcules preferia la companyia de Yole, va untar unes robes amb la sang de Neso. Licas, el servent d'Hèrcules, li va portar aquestes robes, i aquest les hi va posar. Quan es van temperar sobre el seu cos, el verí que contenia la sang va penetrar en el seu cos, provocant-li un dolor insuportable. Hèrcules va prendre a Licas pels peus i el va llançar a la mar, intentant després llevar-les-hi, però s'havia pegat a la seva carn. Deyanira, en veure el que havia fet, es va penjar. Hèrcules va morir voluntàriament, demanant que se li construís una pira per a acabar amb la seva agonia. Després de la seva mort en aquesta pira els déus li van fer immortal. Quedant només la part divina, es va reconciliar amb Hera i es va casar amb Hebe, una filla d'aquesta.


Andrea Ortas

Martina Salvia




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada