divendres, 29 d’octubre del 2021

PERSEU

 Perseu fou un heroi grec. Perseu era el nét d’Acrisi, el rei d’Argos, aquest va ser advertit per l’oracle que si la seva filla Dànae tenia algun fill, aquest el mataria. Acrisi va decidir tancar Dànae en una cambra de bronze sota terra, per així no córrer el risc de que engendrés un fill per accident. Però Zeus que li atreia Dànae, va convertir-se en pluja d’or i d’aquesta manera la va arribar a violar i va engendrar un fill amb ella. Aquest fill era Perseu.

Després d’això, Acrisi, que no volia morir en mans de Perseu va enviar a aquest i a la seva mare en una barca sense menjar ni aigua, ni cap destinació. Però aquests van sobreviure i van arribar a l’illa de Sèrifos, on regnava el rei Polidectes. Polidectes estava enamorat de Dànae i pensava que Perseu estorbava, per aquest motiu el va amenaçar amb decapitar a la seva mare si no  li portava el cap de Medusa, una de les tres gorgones de Sérifos. Els Déus van voler ajudar a Perseu, Atena li va donar un mirall, Hades un casc que el faria invisible quan se’l posés, Hermes unes sandàlies        

que el farien volar i Hefest una espasa indestructible. Medusa era un monstre que convertia en pedra a tothom qui la mires, per aquest motiu Perseu va utilitzar l’ègida d’Atena, que estava tant neta que s’hi podia veure el reflex d’un mateix, per no mirar-la directament i va ser així com va aconseguir tallar-li el cap. Perseu va poder escapar gràcies el casc que li va donar Hades. En el viatge de tornada es va enfrontar amb molts enemics i va acabar amb ells amb l’ajuda del cap de Medusa, un d’ells va ser el tità Atlas, a qui va convertir en la serralada que encara avui coneixem com a Atlas. Un cop vençuts li va donar el cap a Atena, que el va fixar per sempre a l’ègida. 

Més endavant es trobà amb Andròmeda, filla dels reis d’Etiòpia Cefeu i Cassiopea. Cassiopea anava presumint de ser més bella que les Nereides, les Nereides en saber-ho van comentar-li a Posidó que va enviar un monstre a Etiòpia. L'única manera de vèncer aquest monstre era sacrificar a Andròmeda, però Perseu va aconseguir vèncer el monstre sense haver de sacrificar a Andròmeda. Perseu demanà a Cefeu la mà d’Andròmeda, i després de discutir i acabar matant a Fineu, tiet d’Andròmeda, va aconseguir que Cefeu li concedís. Perseu tornà a Argos, però el seu avi Acrisi en saber-ho va marxar d’allà. Malgrat tot, en uns jocs fúnebres organitzats per honorar el pare d’aquest, Acrisi assistí com a espectador i Perseu que hi estava participant llençà un disc que tingué la mala sort d’anar directe a Acrisi, que va morir en aquell mateix instant. 

Perseu i Andròmeda van ser pares de set fills. Quan van morir tots dos, els déus els convertiren en sengles constel·lacions.


Mariona Rosa

Blanca Pinilla

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada