divendres, 29 d’octubre del 2021

ULISSES

 Ulisses (Odisseu) era un heroi, rei d’Ítaca conegut pel seu enginy i astúcia. Era fill de Laertes i d’Anticlea.

Va partir per participar en la guerra de Troia. Després de la seva intervenció en aquesta, ell i els seus homes parteixen en dotze vaixells per tornar a Ítaca, casa seva. Ulisses estava desitjant tornar i retrobar-se amb la seva esposa Penèlope i el seu fill Telèmac, però els déus havien preparat per Ulisses un llarg i accidentat viatge. Les aventures d'Ulisses i els seus homes durant aquest viatge de tornada que dura deu anys formen l'Odissea.
Tot comença quan arriben a Lotus, on els seus habitants s'alimenten de la flor de lotus. Aquells que proven la flor perden la memòria. En arribar a aquesta terra, són rebuts amablement pels seus habitants, que els ofereixen la flor per menjar-la. Quan la tasten perden la memòria, però finalment Ulisses aconsegueix que els mariners tornin als vaixells per continuar el viatge.

Més tard, es troben amb les sirenes, que amb els seus cants feien naufragar als mariners, però també van aconseguir superar-les. Ulisses sol i amb l'embarcació destrossada pararà a l'illa d'Ogigia, on viu la nimfa Calipso, que el reté set anys al seu costat. 

Després de passar per una sèrie d’illes arriben a Telepilo, on els lestrígons destrossen totes les embarcacions menys una d’elles, gràcies a l’astúcia d’Ulisses. 



Finalment aconsegueix construir una balsa i escapar, però Posidó el reconeix i destrossa la seva balsa. Ell arriba a la costa i amb l’ajuda dels reis d’aquestes terres per fi aconsegueix regressar a la seva llar.

Durant l’absència d’Ulisses, Penèlope continua esperant que ell retorni, tot i que n’hi ha molts pretendents que volen casar-se amb ella. Llavors, diu que decidirà amb qui es casarà, quan acabi de teixir una peça de roba i, per allargar el temps d’espera, la teixia durant el dia i la desteixia durant les nits, fins que el seu secret va ser desvelat i va haver d’acabar de teixir la peça.

Finalment, proposà un concurs de tir d’arc per escollir qui es casarà amb ella, i és quan arriba Ulisses

disfressat de captaire per participar en el concurs. Ell és qui guanya i, llavors, revela la seva identitat.

Hi ha una altra versió del final del mite, que explica que en arribar a Ítaca, va veure que la seva dona Penèlope tenia molts pretendents, es va disgustar i va marxar cap a Etòlia fins que, al cap de deu anys més, torna a casa. En baixar del vaixell, el seu fill Telèmac el confon amb un pirata i el mata.


Saloua Louahidi

Ana Fernández

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada