dimecres, 28 d’octubre del 2020

Odisseu

Odisseu (o Ulisses en la mitologia romana) va ser un dels herois més llegendaris de la mitologia grega, personatge i protagonista respectivament de la Ilíada i l’Odissea, ambdues obres escrites pel poeta Homer.


Es considera a Odisseu com a fill de Laertes: rei d’Ítaca, i Anticlea: filla de l’argonauta Autòlic. Tot i que a la Odissea s’esmenti l’anterior, també es pot considerar a Odisseu fill de Sísif: fundador i rei d'Efira, que era amant d’Anticlea. Ell és conegut pel seu feixuc càstig d’empènyer una gran roca fins al cim d’una muntanya i quan estava a punt d’aconseguir l’objectiu, aquesta rodava altre cop cap avall.


Com molts dels herois grecs, va adquirir gran part dels seus coneixements degut a que era deixeble del centaure Quiró. Posteriorment va heretar el tron del seu pare i es va convertir en rei d’Ítaca. 


Tot i no estar gaire disposat per anar a la guerra, va participar a la guerra de Troia. Això va fer que passés vint anys fora de la seva pàtria: els deu anys que durà la guerra, més deu anys de tornada.


El viatge de retorn a Ítaca va estar ple d’aventures. Una d’elles és el conegut mite d’Odisseu i les sirenes. Les sirenes eren unes criatures híbrides amg cos d’au i rostre de dona. Utilitzant la seva veu i aparent dolçor, atreien a tots els mariners per a posteriorment ofegar-los de tant hipnotitzats que es trobaven. Cap mariner es salvava, però Odisseu va ser-ne l’excepció. Amb ajuda de la seva astúcia, va fer que els seus acompanyants es tapessin les oïdes amb cera per a no escoltar el cant de les sirenes, i ell es va lligar al màstil del vaixell. D’aquesta manera, va evitar que les sirenes aconseguissin el seu objectiu.  




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada