Segurament algún cop a les nostres vides hem sentit a parlar sobre mitologia i els deus de l'Olimp. Un d'aquest magnifics deus era, Apol·lo.
Apol·lo era fill de Zeus i Leto, tenia una germana bessona, Artemís la deessa de la caça, la lluna i protectora dels animals i boscos. Apol·lo se'l considera el déu de la medicina, bellesa, música, sol i raó.
Sovint en mitologia, ens expliquen mites sobre aquests deus, però mai ens expliquen més enllà. És per això que he volgut informar-me sobre curiositats d'aquest déu.
Algunes curiositats han sigut aquestes:
Durant la Guerra de Troia, Apol·lo va tenir un fill amb Hècuba, la dona de Príam, el rei de Troia, anomenat Troilos. Tot i que aquest fill havia d'haber provocat perill a la ciutat de Troia segons l'oracle, va morir en les mans d'Aquil·les i no va ser cap perill per a la ciutat.
A part, Apol·lo és va enomorar de la Cassandra, filla de Príam i Hècuba, reis de Troia. El mite explica que ell li va prometre donar-li el do de poder veure el futur i un cop ella va aconseguir el do, el va rebutjar i Apol·lo enfadat va proclamar la maldició de que ella puguès veure el futur però que ningú la creguès.
Apol·lo va tenir diverses amants femenines però també va tenir alguns amants masculins.
Una de les seves històries amoroses és amb Jacint, fill del rei d'Esparta, que gaudia de l'amor d'Apol·lo. El déu sovint baixava i passava estones amb ell, els dos passejaven pels boscos i practicaven gimnàstica i música.
Apol·lo enamorat de Jacint li va prometre el seu amor, oblidant-se completament que era un mortal.
Una tarda calorosa d'estiu, els amants es van despullar, es van untar amb oli d'oliva i van provar sort en el llançament de disc, cadascun d'ells intentant superar a l'altre. El disc de bronze volava cada vegada més alt. Finalment, reunint totes les seves forces, va girar sobre si mateix fins que va deixar lliure el brillant disc, que es va alçar ràpidament, com ocell, tallant en dos els núvols fins que, brillant com si fos una estrella, va començar a caure.
Jacint va córrer a agafar-ho, per a demostrar a Apol·lo que no era menys que el déu en aquest esport. El disc va caure per fi a terra però era tanta la força que portava que va rebotar i va colpejar violentament a Jacint al cap. Aquest va gemegar adolorit i va caure a terra. La sang va rajar en grans quantitats per la seva ferida.
Apol·lo va córrer cap al seu amant, es va inclinar sobre ell, va deixar reposar el seu cap sobre els seus propis genolls i va intentar desesperadament tallar el torrent de sang que sortia de la ferida.
Va sostenir al seu amant al costat del seu pit, mentre les seves llàgrimes queien a borbollons sobre el seu pèl tacat de sang. Jacint va morir en les seves mans.
Apol·lo es va ajupir i va murmurar suaument al costat del cap del jove mort: "Sempre viuràs en el meu cor, bell Jacint. Que el teu record visqui també entre els homes". I de la sang de Jacint va brollar una flor vermella a la qual nosaltres diem jacint. Les seves llàgrimes van tacar els pètals de la flor amb marques en forma de "Ai Ai" com a símbol etern de lament.
A Esparta van celebrar la commemoració de la seva mort que posteriorment es va convertir en una festa tradicional a Esparta, anomenada "Festival de Jacint".
Una altra curiositat són els "PREMIS APOL·LO"
Anomenades així per fer referència Apol·lo déu de la música.
A l'Argentina són concedits com a reconeixement de la música. Destinats per donar visibilitat a músics i tot i que, tinguin al darrere molts seguidors no són reconeguts per altres tipus de música.
I en el cinema també estan els Premis Apol·lo. Anomenats així per la seva bisexualitat com a déu.
Estan destinats per reivindicar la qualitat del cine NO cisheterosexual.
Les pel·lícules nominades estan basades en temàtiques LGTB+, és a dir, que els personatges no segueixen la pauta establerta per la societat de parelles heterosexuals i que donin visibilitat a altres possibles sexualitats entre paralles.
Algunes pel·lícules nominades són:
- Vivir deprisa, amar despacio
- Retrato de una mujer en llamas
- Dolor y gloria
- La favorita
- Sauvage
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada