diumenge, 26 de setembre del 2021

El déu Hefest

Era el déu del foc i la forja, equivalent a Vulcà en la mitologia romana. És representat com un home lleig, sempre suat, amb el pit descobert, i sempre treballant en el seu taller. Zeus el va nomenar déu del foc i de la τεχνή. (la intel·ligència manual o tècnica) Algunes tradicions sostenen que Hera el va engendrar tota sola, gelosa perquè Zeus havia portat al món Atena sense intervenció de cap dona.


Hefest és un déu coix i aquest defecte s'explica de diverses formes, una, explica que va patir una ferida per part de Zeus en una història de  la Ilíada, on es diu que mentre Hera i Zeus es barallaven, Hefest va defensar la seva mare. Zeus el va llançar de l'Olimp agafant-lo d'un peu, i el déu va caure durant tot un dia sencer, fins que al capvespre es va estavellar a l'illa de Lemnos. Una altra versió, també a la Ilíada, diu que Hefest havia nascut coix, i que la seva mare, avergonyida, ho volia dissimular als ulls de les altres divinitats, llençant-lo des de l’Olimp a la Terra. 



Hefest, malgrat el seu físic poc agraciat, va tenir dones molt belles. La Ilíada li atribueix relacions amb Caris, deessa que personificava la gràcia i la bellesa. Hesíode diu que la seva esposa era Aglaia, la més jove de les Càrites (unes divinitats, filles de Zeus que representaven l'alegria i la bellesa). També va ser casat amb Afrodita per decisió de Zeus, però la deessa el va enganyar amb Ares, el jove  déu de la guerra.


Altres dades retllevants sobre la divinitat eren:


- Es creia creia que el taller d'Hefest estava situat sota el volcà Etna. 


- Va executar el càstig de Prometeu i el va clavar al Caucas, on un voltor li rosegava el fetge eternament. 


- Algunes de les seves creacions més famoses són: El ceptre d'Agamèmnon, Les sandàlies alades d'Hermes, l'Armadura d'Aquil·les i, El carro d'Hèlios.


- En alguns mites, Hefest va construir una "cadira de rodes" o un carro per moure's, millorant així la seva mobilitat mentre demostrava la seva habilitat als altres déus.


- Hefest era per als déus masculins com Atena per a les deesses femenines, ja que donava habilitats als mortals i es creia que va ensenyar  les arts  als homes junt amb Atena. (A la ciutat d’Atenes tenien temples i festes en comú)



(El déu Hefest entregant la nova armadura d'Aquil·les a la seva mare, Tetis)



 

1 comentari: