dijous, 2 de febrer del 2017

LES JOIES A L’ANTIGA ROMA

ORIGEN DE LES JOIES
En el món romà una joia s’utilitzava per simbolitzar un status, a més de per adornar. La joieria dels romans va estar molt influïda per l’art dels etruscos en la joieria. Pot haver-hi influït el fet que l’ús de les joies estava restringit per la llei Oppia, que prohibia a les dones posseir més de mitja unça d’or.  Aquella llei va ser vigent fins al 195 aC.

Veritablement la joieria romana va néixer al segle I aC gràcies als botins de guerra que van començar a arribar a Roma, grans quantitats de perles i de pedres precioses que van permetre els joiers poder realitzar gran nombre de peces fantasioses.

ARTESANTS JOIERS
Els treballs de joieria sovint els portaven a terme els esclaus alliberats. Cada artesà se centrava en una tècnica, de manera que, dintre de l’ofici de joier, hi havia una gran quantitat d’especialitats diferents:
-Aurifex: especialista en or
-Brattiarius: especialista en làmines d’or i gravats
-Barbaricarius: especialista en brodats amb fils d’or
-Margaritarii: especialista en perles
-Caelator: especialista a cisellar
-Armillarius: especialista en l’elaboració de braçalets
-Sculptor: especialista en la talla de pedres precioses.

QUINS MATERIALS FEIEN SERVIR?
Utilitzaven una gran quantitat de materials en les seves joies com l’or, la plata, el coure, l’estany, vidre, bronze...

PERLES I PEDRES PRECIOSES
En l’antiga Roma, les perles eren considerades el símbol més elevat de riquesa i un senyal de bona posició social. Algunes dones van utilitzar les pedres precioses fins i tot per adornar els seus vestits.


ELS ANELLS
Els anells en l'època romana eren una de les joies més populars i van ser utilitzats tant pels homes com per les dones.


LES ARRACADES
Les arracades les portaven les dones, solien ser d’una gran senzillesa, perles que penjaven d’un filet d’or o triangles d’or. Però amb el pas del temps les arracades van guanyar en artifici, sempre a base d’or i de pedreria.
                


ELS COLLARETS
Cadenetes d'or, amb denes d'ambre, granats o maragdes, perles, petxines, pasta de vidre o esmalts penjaven del coll.


La bulla és una altra de les joies que va ser portada pels romans al voltant del coll. No era només una joieria decorativa regular, també contenia símbols que els podien proporcionar la protecció, la seguretat i la riquesa. La bulla és un penjoll consistit en amulets rodons. Els romans solien donar-los als seus fills per a la seva protecció.


ELS BRAÇALETS
Els braçalets s’anomenaven armillae, nom que prové dels braçalets que rebien els soldats com a premi pel seu valor i que es col·locaven al braç esquerre. Van ser un adorn habitual per les dones; els portaven des del canell fins a dalt del braç i als turmells.


    




2 comentaris:

  1. Trobo que es joies que portaven els romans s´assemblen molt a les que podem trobar a qualsevol joieria avui dia...

    ResponElimina
  2. m ha sorprés molt les joies que feien els romans són suuper semblants a les de avui dia, a més molt xules!

    ResponElimina