dilluns, 6 de febrer del 2017

Les lleis Draconianes

Dracó d'Atenes va ser un legislador molt estricte d'Atenes. Va néixer a la dècada del 650 aC i va morir a la dècada del 600 aC. Va ser conegut per posar unes lleis massa dures, com ara pena de mort per diferents crims (des de robatoris petits fins a assassinats). Ell ho justificava dient que les petites inficcions mereixien la mort, i que per als més grans crims no hi havia càstig major per imposar.

La majoria de les lleis de Dracó van quedar obsoletes després del 594 aC, (Soló va ser qui en va abolir la gran part) però algunes van romandre vigents fins al final de la guerra del Peloponès, com per exemple la llei que permetia al marit matar l'esposa si la sorprenia en adulteri.

Del seu codi es deriva l'adjectiu draconià, que significa extremadament i cruelment sever (per exemple, mesures draconianes: mesures extremadament i cruelment severes).

Creiem que d'això fa molts anys, i que hem avançat molt però, n'estem segurs? Avui dia encara hi ha moltes lleis que estan fora de lloc i que són o molt estrictes o amb poca lògica.
Algunes lleis dracionianes actuals podrien ser les següents (algunes són més absurdes que estrictes):

  • A Corea del Nord està prohibit escoltar música d'altres països. La majoria d'adolescents que han viscut tota la seva vida a Corea del Nord mai han escoltat als Rolling Stones, ni Lady Gaga, ni Madonna, ja que si ho fessin, estarien castigats amb pena de mort.
  • Usar talons a llocs històrics de Grècia. Es veu que els talons poden fer mal a les estructures molt antigues i per tant pots rebre una multa.
  • A Aràbia Saudita no hi ha una edat mínima per casar-se.
  • A Suïssa és il·legal tirar de la cadena del lavabo després de les 10 de la nit.
  • A Corea del Nord  està prohibit fer-se un tallat de cabell que no segueixi els preestablerts. Quan la gent va a la perruqueria no pot triar lliurement el seu tallat de cabell, sinó que tant les dones com els homes ja tenen un tallat de cabell preestablert. 

1 comentari:

  1. Bona entrada, Gala! La llei de tirar de la cadena del wàter ja la coneixia! No sé què hauria proposat Dracó al respecte...

    ResponElimina