dijous, 9 de febrer del 2017

Pisitrat, el tirà bo


Fill d'Hipòcrates, un filòsof i professor pertanyent a una família aristocràtica atenesa propera al legislador Soló, Pisístrat es va distingir en la guerra contra Mègara (c. 570-565), dirigint l'exèrcit atenès com a polemarca. Va aconseguir recuperar Salamina i conquistar la ciutat de Nisea, el port de Mègara. Les seves accions i la seva amistat amb Soló li van valer un lloc destacat en la política atenesa, que aviat sabria explotar.

La moderació de les reformes de Soló no va agradar a les classes mitjana i inferior.  La primera classe, per la seva banda, anhelava la tornada a l'antic govern plutocràtic i oligàrquic..

Aquí és quan apareix pareix Pisístrat. Aquest va aprofitar la mala fama que estava guanyant Soló per poder ocupar el seu lloc.

Pisístrat era un gran orador, que en aquell temps era molt important, i avui en dia encara ho és, enèrgic, astut i ambiciós, va adular al partit popular i va arribar a ser el seu cap. Després d'alguns anys de lluites a mà armada es va apoderar definitivament del comandament i es va convertir en el més famós dels tirans de Grècia.

La tirania de Pisístrat consistia en protegir als dèbils, febles, va obligar a tots a complir les lleis. Escultors, arquitectes i pintors van venir de Jònia i estaven protegits pel tirà. Aquests van fer grans monuments, temples, palaus i estàtues que van fer Grècia mes bonica. 

Va comissionar a diversos poetes jonis perquè reunissin i fixessin per l'escriptura dels poemes homèrics, que fins llavors només s'havien transmès de memòria per boca dels poetes errants.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada