divendres, 2 de novembre del 2018

LES INSTITUCIONS POLÍTIQUES DE LA REPÚBLICA ROMANA

La república romana és el període entre que Tarquini el Superb va ser expulsat fins que August es va declarar emperador. Durant aquest període es van formar diferents institucions de govern amb diferents funcions. Algunes d'aquestes tenen alguna semblança amb la nostra forma de govern actual.
Les institucions són les següents:
Els cònsols, autoritats que tenien el càrrec més alt tant en el govern, com en la justícia, com militarment. Hi havia dos cònsols per tenir dos punts de vista diferents i que així el govern quedés més equilibrat; el seu mandat només durava un any.
Després hi havia el senat, aquest exercia la mateixa funció que en la monarquia: consulta i assessorament als cònsols.
També hi havia les assemblees, d'aquestes hi havia de tres classes, una per cada "estament". La curial era la reunió de patricis i escollia els càrrecs de les altes magistratures; la centurial era la reunió de ciutadans sota un sistema militar i la seva funció era designar un nou cònsol, i l'última era la tribal que era la reunió de plebeus i escollien els seus representants.
També hi havia quatre institucions més que eren els censors, que escollien el senat, els qüestors, que recaptaven els impostos, els pretors, que administraven la justícia i els edils que es cuidaven del manteniment de la ciutat.
Tot i que han passat molts anys el nostre sistema polític encara té una part del romà, tenim un cap de govern i el poder està dividit encara més que a Roma, uns s'encarreguen del poder judicial, d'altre del legislatiu i uns altres de l'executiu.
Els romans tenien dos caps de govern per contrastar opinions. Creieu que nosaltres hauríem de seguir el seu exemple i tenir dos caps de govern? Si en tinguéssim dos com penseu que haurien anat les coses? O no hi hauria cap diferència?


 Resultado de imagen de parlamento romano
Representació del senat reunit en el parlament.








1 comentari:

  1. Bona entrada, Mar! Saps que els romans es van inspirar en els espartans per a crear les institucions de governs republicanes? Els espartans tenien dos reis, que tindran el seu reflex en els cònsols, in Consell d´ancians, que serà el senat, i una assemblea de ciutadans.

    ResponElimina