dilluns, 5 de novembre del 2018

LUDI ROMANI

TABVLA LVSORIA
Aquest joc, és el nostre "tres en ratlla".
OBJECTIU: Posicionar tres fitxes d'un mateix color en una línia.
El nombre de jugadors són dos.
NORMES: Per començar, es diu l'ordre de tiratge, i s'estableix un ordre, el primer jugador a jugar, posiciona la seva fitxa al centre del tauler, el segon jugador ocuparà el centre d'un altre quadrat (buit). El guanyador és qui aconsegueixi col·locar les tres fitxes formant una línia.
CAPVT AVT NAVIS
El coneixem per "cara o creu".
OBJECTIU: El nostre objectiu és endevinar la posició de la moneda llançada a l'aire. El nombre de jugadors no té cap límit, però sempre ha de ser amb jugadors parells. El material, bàsicament és una moneda, cada parella tira una moneda, com bé he dit abans, a l'aire, i s'agafa abans que aquesta caigui a terra.
ALEA
OBJECTIU: Llançar tres daus i aconseguir arribar a la puntuació acordada, el nombre de jugadors són infinits.
Comença el joc, amb qui tregui major puntuació en els daus, i seguidament la resta. Es llancen els tres daus a la vegada i llavors, se sumen les puntuacions, el que aconsegueix arribar primer a cinquanta, guanya.
DIGITIS MICARE
OBJECTIU: Endevinar el nombre de dits que traurà el jugador contrari. Aquí els jugadors, només es permeten dos.
Es col·loquen dos jugadors, cada un enfront de l'altre, amaguen una mà darrere del seu cos. Cada un, treurà la mà amagada estirant els dits que vulgui, al mateix temps, dirà un nombre (0-10), intentant endevinar el nombre total de dits. EL JOC ÉS MOLT RÀPID !. El guanyador serà qui encerti el nombre de dits exactes.
TALVS
OBJECTIU: Llançar les tabes a l'aire i agafar-les sense que caiguin. Els jugadors són dos o més.
Són cinc tabes, uns de les quals ha d'estar pintada. El joc comença amb un jugador, deixa a terra 4 tabes, i la que està pintada, és llançada a l'aire. Abans que aquesta caigui, ha d'agafar una de les que estan a terra, i de seguida, agafar la està està pintada. Més tard, llançarà la pintada i la recollida, i agafarà una del sòl, així intentarà agafar les cinc tabes del sòl ALHORA.
Si un sol jugador, comet un error, passa el torn de joc a un altre.

1 comentari:

  1. Interessant entrada, Patricia! Hi ha molts jocs que provenen d´època romana. Saps si els romans ja jugaven a pilota?

    ResponElimina