Avui i sempre la medicina és un terme que hi ha influït en les nostres vides. És per això i per la situació que estem vivint ara mateix, que he volgut fer una recopilació de paraules que provenen del llatí i es troben en l'àmbit de la medicina i que amb freqüència utilitzem.
- La primera paraula i que és la que engloba aquest tema és MEDICINA.
Medicina és una paraula d'origen llatí que derivada de medicus (metge), paraula que al seu torn es deriva de mederi (cuidar, tractar). A part la paraula medicina porta el sufix -ina que vol dir "matèria de" (matèria del metge, del qual cuida, tracta o cura, en aquest cas).
La medina és la ciència que estudia les malalties que afecten l'ésser humà, les maneres de prevenir-les i les formes de tractament per a curar-les. Tot i que té un doble significat i també fa referència a una substància que serveix per a curar o prevenir una malaltia, per a reduir els seus efectes o per a alleujar un dolor físic.
- La paraula TUBERCULOSI també prové del llatí i és derivada de tuberculum (petita protuberància, tumor petit) forma diminutiva de tuber, tuberis (protuberància, nòdul, tumor) que s'ha relacionat etimològicament amb tumeo (estar inflat) i amb tumor 'inflor'. Porta l'habitual sufix grec
-osis que denota malaltia.
La tuberculosi és una malaltia infecciosa, contagiosa i inoculable, que produeix una lesió inflamatòria amb tendència a la necrosi caseosa.
- La paraula ANTIVIRUS és una paraula que prové del llatí i és derivada del prefix grec ἀντι- (anti- o contra) i en llatí virus (virus).
Virus en medicina fa referència a una cosa molt nociva, verí, que normalment utilitza la maquinària biosintètica de la cèl·lula per multiplacar-se. Tot i que ne l'àmbit informàtic antivirus és un programa que és capaç de contrarestar l'efecte d'un virus informàtic.
- La paraula HOSPITAL és una paraula que prové de llatí que és derivada de hospes (hostal)
Aquesta paraula vol dir en medina és un establiment destinat a proporcionar a la població una assistència medico-sanitària completa.
- La paraula FERIDA prové d'un verb en llatí que és ferir (colpejat). Aquesta paraula vol dir una lesió que és produeix en le cos d'un ésser humà o d'un animal. Pot ser produïda per moltes raons però normalment és degut a un cop o un esquinços de la pell, ja que la pell és molt sensible.
Com veieu, les paraules de la medina ens envolten dia a dia i moltes d'elles provenen del llatí, tot i que en grec també hi ha moltes.
Les paraules del camp semàntic de la medicina, així com la ciència, tenen molta influència del llatí. I és que ja tenien molt present aquests temes i, per exemple, teniem metges molt importants com seria el cas de Claudi Galeno.
ResponEliminaMolt interessant! A més l'herència de la medicina dels antics no només la porten les paraules, algunes de les bases de la medicina actual van ser establertes per romans o grecs!
ResponEliminaÉs increible la capacitat que tenien els romans per ser tant avançats i modernitzats en la medicina! Ens creiem que ho hem inventat tot, però no som més que una replica dels romans!
ResponEliminaM'impressiona molt com els romans, segles abans que nosaltres, ja havien descobert tantes coses relacionades amb la medicina i que, conseqüentment, moltes paraules provinguin del llatí.
ResponEliminaM´ha impressionat la procedència de hospital i que per a ells es digues hostal, ja que avui dia un hostal es un hotel petit per anar de vacances o descansar. Molt curiós i interessant.
ResponEliminaCrec que és molt important saber donar als romans el crèdit que es mereixen, ja que nosaltres pensem que ho hem descobert tot com bé a dit la Laia però amb coses així demostrem que els romans ens han donat quasi tot fet, no solament en el camp de la medicina, també en el de la ciència,les arts...
ResponElimina