dimarts, 31 de març del 2020

ETIMOLOGIES CURIOSES: PROFESSIONS

Un cop finalitzada l’etapa estudiantil, sigui on sigui on vulguis posar-hi final, es hora d’entrar en contacte amb el mon laboral. Però, d’on provenen els noms d’algunes feines?

Per començar analitzarem ALUMNE, que tot i no ser una professió per se és l’ocupació que tenim tots nosaltres ara mateix. Aquesta paraula prové del substantiu alumnus, -i  que significa ‘discípul, pupil’, o alumna, -ae en cas de ser femení, que deriva d’un antic participi del verb alere, alimentar, nutrir. Hi ha la falsa creença de que alumnus es format pel prefix grec d’a- privativa (és a dir, que nega el significat) i el substantiu llatí lumen, -inis, llum, fent així que el significat literal de la paraula sigui ‘sense llum’, el que no está iluminat.

Alguns de nosaltres, en el futur, potser decidim optar per seguir en el camí de l’educació però aquest cop sent els que estan davant de la pissarra; a ser PROFESSOR. Algunes persones pensen que l’origen d’aquesta paraula prové de profeta en grec (profētēs), però en realitat s’origina en el substantiu llatí professor, -oris. Aquest es forma a partir del prefix pro- (cap endavant), el participi passiu del verb fateri, fassus, però que per raons apofonétiques canvia la a a una e, fessus, i, finalment, el sufix -tor, que simbolitza ‘el que fa l’acció’.

Un dels personatges més importants en la societat romana eren els AGRICULTORS  ja que eren els que s’encarregaven de produir tot el menjar necessari per poder alimentar a la resta d’habitants. Aquest substantiu prové de la unió d’ager, agri (camp de cultiu), i cultura (activitat de cultivar), unió del participi de colere (cultivar), cultus, amb el sufix -ura, que tot junt forma agricultura. A partir d’aquí es va substituir aquest -ura per -tor, neixent així, per fi, la paraula per referir-se a la persona que fa l’activitat de cultivar.

Uns altres personatges de gran rellevància van ser els ESCRIPTORS, que van establir uns estàndards en la literatura que tant han venerat i intentar recrear grans escriptors d’èpoques posteriors i que gràcies a ells podem estudiar tant la llengua com altres elements relacionats amb Roma. La paraula neix a partir del substantiu llatí scriptor, -oris, escriptor, format per scriptus, escrit, i el sufix -tor per assenyalar l’agent de l’acció.

En l’actualitat, els metges i tot el personal sanitari ha esdevingut una figura i un pilar encara molt més important que abans en la nostra societat per combatre la crisis que estem passant ara mateix. La paraula METGE prové del substantiu llatí medicus, -i, metge, que s’originà a partir del verb mederi, cuidar, però en el sentit de tractar una malaltia o un dolor.

7 comentaris:

  1. Així, l´alumne és aquell que s´alimenta, es nodreix, simbòlicament, de cultura?

    ResponElimina
  2. Tots amb la seva ocupació per crear una societat molt ben estructurada, així com la seva llengua, que és també part de la nostra. Molt interessant la unió d'"agricultor" i "cultura".

    ResponElimina
  3. Estic amb el Denis que és molt interessant la unió de agricultor i cultura. Això ho vam fer a filo i tractava de que ens havíem de cultivar coma persones. Molt interessant.

    ResponElimina
  4. Si professor significa que està davant la pissarra, què passa si un professor s'amaga darrere una pissarra? Perd la feina? Hehe és broma, m'ha semblat molt interessant, crec que a través de l'etimologia podem comprendre millor què significaven alguns oficis per als romans.

    ResponElimina
  5. Podriem dir que l'alumne s'alimenta del professor? Vaja així es com ho interpreto jo. Em sembla impressionant que les professions no hagin canviat de fa 2000 anys enrrere...

    ResponElimina
  6. Mai no hauria dit que alumne ve de la paraula nodrir-se, m'ha semblat molt interessant i curiós que els romans veiessin als alumnes com les persones que s'alimenten de la cultura.

    ResponElimina
  7. Em sembla molt interessant com seguim tenint les mateixes professions, ja que aquestes són de les més importants perquè l'estructura d'un país funcioni.

    ResponElimina