dimarts, 31 de març del 2020

Etimologies del Llatí: Material Escolar


El vocabulari que fem servir avui en dia, com ja tots sabem, ve en gran mesura del llatí. Aquesta és una de les llengües que amb el pas del temps van evolucionar i es van barrejar amb unes altres per així crear la llengua que a dies d’ara nosaltres fem servir, per això no és d’estranyar que encara, després de molt temps, seguim utilitzant paraules que provenen del lèxic llatí.

Com van veure en un dels primers temes que vam veure en aquesta assignatura, els nens i nenes d’aquella època sí anaven a l’escola i tenien els seus propis estris, per exemple el stilus, un punxó amb una punta punxeguda que servia per escriure sobre la cera de les tabellae i amb l'altre punta en forma d’espatula que servia per esborrar o per exemple el libri que segur que ens sonará molt ja que d'aquí prové la paraula llibre. La pregunta és: pot ser que els nostres propis estris que utilitzem dia a dia a l’escola o institut derivin de paraules en llatí? Doncs sí, nosaltres utilitzem en gran mesura estris, que si bé en aquells temps no utilitzaven com estris, eren verbs.


CALCULADORA: La paraula calculadora prové del verb “calcular” que alhora prové de la paraula en llatí calculus, aquesta paraula feia referència a les pedretes que hi trobavem en l’àbac, aquest era considerat l’instrument de càlcul que feien servir els romans. Una altra paraula derivada de calculus és por ejemplo cálculo.


REGLA:  La paraula regla prové directament de la paraula en llatí “regula” que significa “instrument de mesurar”, alhora aquest deriva del verb "regere", que significa redreçar, governar o dirigir en línia recta. Altres paraules que deriven d'aquest mot són: reglamentari, regular, irregular etc.

CARTULINA: La paraula cartulina prové de la paraula en llatí chartula, diminutiu de charta que era un tipus de cartró prim, llis i flexible, que utilitzaven els romans especialment per a fer dibuixos.

PAPER: La paraula paper ve del mot llatí papyrus, i aquest, de la paraula grega papyros. Aquest terme fa referència a una planta  anomenada "Cyperus papyrus". Els egipcis, grecs i romans van usar les fulles d'aquesta planta com paper d'escriure. Altres paraules que deriven d'aquest mot són: papereria, paperera, traspapelar etc.

AGENDA: Agenda prové del verb en llatí agendum, que literalment significa, “el que s’ha de fer”. La principal diferència es que per a nosaltres una agenda és una llibreta on apuntes dates o esdeveniments importants i, en canvi, per als romans era un verb que utilitzaven per a dir allò que s'havia de fer. Altres paraules que provenen d'aquest mot són: agència, agent etc.

TISORES: La paraula tisores prové del llatí tonsoriae i alhora prové del verb tonsum que significa tallar el cabell, la llana i/o la barba. Les tonsoriae era una heina que els romans  utilitzaven per esquilar el pel als animals, tallar-se el cabell o també va ser molt important per a que els medicus romans poguessin fer cirurgies. 





7 comentaris:

  1. No sabia que els romans utilitzessin l'àbac per a calcular! En quant al paper, o millor dit al seu papyrus, m'agradaria reconèixer el llarg procés que utilitzaven per crear-lo. Impressionant!

    ResponElimina
  2. Molt interessant el procés del paper i també la diferencia entre la nostre agenda i la seva. És molt sorprenent que els nostres materials, més o menys, ells també els tinguessin.

    ResponElimina
  3. Que interessant el fet que una cirugia i esquilar un animal estiguin relacionats! Sort que avui en dia ja no esquilem amb tisores, perquè en tindríem per a estona!

    ResponElimina
  4. Per a que després diguin que el llatí és una llengua morta!! Però quina maravella!! Estic d'acord amb la mercè, que fort que estigui relacionat la cirugia amb esquilar un animal!! Està clar que els romans eren molt inteligents...

    ResponElimina
  5. Em sembla molt fort que esquilessin a un animal, es tallessin el cabell i la realització de cirugies es dugués a terme amb el mateix estri sincerament. M'ha semblat interessant que els romans també tinguessin una mena de cartolines.

    ResponElimina
  6. M'ha semblat molt curiós els tipus de materials i estris que utilitzaven els romans i la seva semblancça amb els nostres. Sobretot m'ha sorprès que tinguéssin el verb agendum que significava "el que s'ha de fer", mentre que nosaltres utilitzem aquesta paraula per referir-nos a un objecte amb la mateixa funció.

    ResponElimina
  7. M´ha impressionat que la majoria de paraules que nosaltres utilitzem per anomenar a calculadora, agenda o tisores per als romans fos molt diferent. Molt curiós.

    ResponElimina