dissabte, 2 de febrer del 2019

Els plaers per als romans


El plaer, allò tan intangible i abstracte que tot ésser humà busca, una satisfacció donada per algun estímul, diferent per cada individu. És igual els anys que hagin pogut passar, el temps no ho esborra tot, però... Quins plaers tenien els nostres avantpassats llatins?
Doncs bé, els plaers romans van de petits detalls com un bany públic, fins a grans banquets de menjar o les orgies.
El plaer més venerat entre els romans era el banquet, que es solia preparar cada dia entre els nobles; tot i que inclús els més pobres feien el seu petit ressopó diari, sempre a mitjanit, i el seu gust preferit era l'agredolç. Resultado de imagen de banquete romano
I si per nosaltres l'amor comporta plaer, els romans en les relacions socials l'amor no era exaltat com el més important sinó l'amistat; l'amor per als romans era associat amb el servilisme, l'esclavitud moral.
Un altre gran plaer per a ells foren els grans espectacles romans, gaudien amb l'esport i gaudien veient com els atletes competien entre ells, és a dir, una mica com avui dia.
Però els grans plaers eren urbans: els banys públics, el teatre, el circ, el coliseu, els esports, i s'era més privilegiat quan la ciutat estava envoltada per una muralla.
Curiós oi? Ja ho diuen ja! Que els grans plaers s'amaguen als hàbits més senzills!


1 comentari: