diumenge, 24 de febrer del 2019

L’ORIGEN DELS NOMS DELS PLANETES


Tothom sap el nom dels planetes que constitueixen el Sistema Solar, però, són molt poques les persones que coneixen el seu origen. Dels vuit planetes que hi ha en el nostre sistema, set prenen el nom llatí dels déus més importants de la mitologia clàssica, i només un en pren el nom grec (Urà).
A continuació, sabreu a quin ésser mitològic pertany cada planeta:
  • Mercuri:
És el planeta més proper al Sol, el que té l’òrbita més curta, el que més voltes fa a l’astre i el que fa referència al déu Mercuri . Aquesta divinitat era el missatger dels déus que anava contínuament d’un lloc a un altre i per aquest motiu es representa amb ales al casc i a les sandàlies.


  • Venus:
És el planeta més lluminós i porta el nom de la deessa de l’amor, divinitat que brillava per la seva bellesa.

  • Terra:
El nostre planeta fa referència a la divinitat Terra que va emergí de Caos i que va engendrar sis nois i sis noies amb Urà. Els seus fills són els coneguts titans.
  • Mart:
Aquest planeta pren el nom de la divinitat Mart que és el déu de la guerra caracteritzat pel seu escut, les seves armes i el seu casc. Curiosament, els dos satèl·lits de Mart s’anomenen Deimos i Fobos que volen dir “terror” i “por”.

  • Júpiter:
Posseeix el nom dels déus dels déus que governa l’univers. Els satèl·lits d’aquest planeta porten noms de personatges que es van relacionar amb ell:
- Amaltea: va ser la cabra que va tenir cura d’ell quan era un nadó.
- Europa: va ser la dona que es va emportar a Creta convertint-se en brau.
- Cal·listo: va ser la nimfa de la qual el déu s’enamorà.
- Ganimedes: va ser un heroi troià que es va convertir en el seu coper.

  • Saturn:
Aquest planeta és conegut pels anells que l’envolten i els seus nombrosos satèl·lits porten  nom de déus i deesses escollits pels titans.

  • Urà:
Aquest nom prové del grec i fa referència a la divinitat que va ser la principal en la primera generació i que junt  la Terra va donar lloc als titans.

  • Neptú:
Aquest planeta es caracteritza pel seu color blau intens i per aquest motiu, rep el nom del déu del mar i de totes les aigües. La seva lluna, que és la més gran, s’anomena Tritó que va ser el seu fill i el seu satèl·lit adopta el nom de Nereida en relació a les nereides que eren divinitats marines.


1 comentari: