divendres, 8 de març del 2019

L'art d'estimar a l'antiga Roma

Per abordar el tema de les relacions amoroses a l'antiga Roma ens valem del text d'Ovidi, Ars Amandi, que constitueix una guia força completa sobre com triar, conquerir i mantenir l'amor. Veiem alguns dels seus consells:
LA RECERCA D'UN AMOR  
Diu Ovidi que els homes han de buscar l'objecte del seu amor arreu: en els passejos, al fòrum, al teatre i, per descomptat, en els banquets. Per altre banda, les dones no han de ocultar-se, sinó deixar que les vegin a tot arreu; el nou amant pot aparèixer en qualsevol cantonada.
L'ART DE LA CONQUESTA
El primer de tot és tenir confiança en un mateix, també deu l'home cuidar el seu aspecte físic, l'home ha de ser polit, però no excessivament, a més de la neteja personal, l'home ha de cuidar la seva forma de comportar-se, i ser galant en tot moment , per exemple en el banquet. En els moments oportuns, els homes no dubtin en recórrer a les llàgrimes i als petons, a més hauràn sempre de portar la iniciativa.
"¡...Ah, demasiado creído de su guapura será el joven que espere que antes le ruegue la hermosa! Ataque primero el hombre. (...) Si adviertes, sin embargo, que con tus ruegos le entran ínfulas, deja el camino comenzado y vuélvete atrás: muchas desean al que las rehúye y aborrecen al que insiste con exceso..."
MANTENIR L'AMOR
Un cop haguem fet la conquesta, què hem de fer per conservar l'amor? El primer de tot és ser digne de ser estimat, l'home ha de ser condescendent amb l'estimada. 
"...Si tu amiga te contradice, cede (...). Haz por representar únicamente los papeles que ella te imponga. Cuando censure, censura tú; todo lo que ella apruebe, apruébalo; di lo que diga; niega lo que niegue. ¿Se ríe? Ríete con ella. Si llora, acuérdate de llorar...".
Per altre banda, les dones no hem de lliurar-nos fàcilment, els afalacs, tot i fingits, són també bons per conservar l'amor, al llit, on habita la Concòrdia, també cal saber comportar-se, i de tant en tant, provocar  gelosia i per últim però més important de tot, amagar bé les infidelitats! 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada