dissabte, 23 de març del 2019

Les supersticions romanes referents a les taules

Els romans eren una civilització molt supersticiosa. Tot i ja saber-ho hi ha supersticions que no deixen de sorprendre, com per exemple les que tenien a veure amb les taules. I és que per als romans si un aliment queia a terra, estava completament prohibit recollir-lo i tornar-lo a posar a la taula, un cop caigut l'aliment formava part del món subterrani dels difunts. Per tant s'havia de deixar allà i després, quan fos recollit pels esclaus, havia de ser cremat com a ofrena pels Lars.

A part d'aquesta tenien moltes altres supersticions relacionades amb les taules, per exemple si durant l'àpat es mencionava un incendi s'havia de tirar aigua sota la taula per evitar-lo.

Fer-li un petó a la taula servia per evitar les ombres dels morts i a les bruixes. I quedava totalment prohibit entrar al triclini amb el peu esquerre. No s'havien d'apagar les espelmes després dels àpats, sinó deixar que es consumissin. La taula tampoc podia quedar completament buida, ja que era sagrada i simbolitzava la terra i els seus productes.

I encara més creences com una que prohibia utilitzar qualsevol objecte metàl·lic sobre la taula i obligava a utilitzar coberts de fusta. O la d'atribuir mala sort a servir el mateix plat després d'haver esternudat a no ser que es mengés alguna cosa immediatament després.

I per acabar parlarem de la sal, un dels aliments que més protagonisme ha tingut en les creences populars. La sal es considerava divina i s'utilitzava a les Ofrenes als Lars. El seu valor a l'antiguitat deriva del seu poder contra la corrupció dels aliments i de conservar-los aptes per menjar. El saler (salinum) es posava al foc de la llar i simbolitzava la prosperitat familiar.

3 comentaris:

  1. Avui dia també tenim supersticions relacionades amb els aliments. Em podeu dir alguna?

    ResponElimina
  2. Quan algú vessa la sal és un presagi de mala sort. Diuen que per contrarestar aquest "mal" s'ha de tirar-la per darrera l'espatlla esquerra.

    ResponElimina
  3. No sé si seria una superstició o més aviat un costum/creença, però moltes famílies cristianes, abans de començar a menjar, quan estan tots reunits, beneeixen la taula i donen les gràcies a Déu pels aliments.
    I una altra superstició romana, tot i que no específicament relacionada amb la taula (la tenien a la vida en general), era la del costat esquerre: tal com passava als tricilinis, als qual no s'hi podia accedir amb el peu esquerre, es considerava senyal de molt mal averany el fet que un corb (l'ocell del "mal rotllo" per antonomàsia) passés pel costat esquerre d'una persona. El costat esquerre era vist com el costat de la mala sort, de les coses estranyes i de les anomalies; encara avui dia, en algunes llengües, "sinistre" o "sinistra" és una paraula que es fa servir per referir-se a l'esquerra, i també a les coses que presagien desgràcies.

    ResponElimina