dimarts, 19 de març del 2019

Lívia

Livia Drusila va ser la dona de l'emperador August i mare de l'emperador Tiberi. Filla de nobles nascuda al 58a.C. El seu pare va participar en l'assassinat de Juli Cèsar i es va acabar suïcidant. Estant embarassada del seu segon fill, es va divorciar del seu primer marit, Tiber Claudi Neró, per casar-se amb l'oponent d'aquest, Octavi.
Livia va ser una de les poques dones romanes amb el títol de Tribúnica Sanctíssima, el qual no només la protegia de qualsevol atac sinó que també li donava total llibertat per gestionar les seves pròpies riqueses i pertinences.
Quan Marc Antoni i Cleopatra van ser eliminats de la carrera pel poder de Roma a la batalla d'Acci al 31 aC, Octavi va ser proclamat Cèsar August. Com emperador i emperadriu consort, August i Lívia van començar una vida de mutu respecte, tot i compartint qüestions polítiques. Lívia va ser una de les conselleres més fidels al seu marit August i es va convertir en l'exemple de matrona romana.
Al no tenir fills en comú i a l'haver mort el seu primer marit, Livia va acollir els seus fills, Tiberi i Drus, mentre August era nomenat el seu tutor legal.
L'any 14 d.C, l'emperador August va morir al costat del seu fill adoptiu, Tiberi, qui immediatament es va convertir en emperador. En la seva mort August li va otorgar el títol d'Augusta, convertint-la també en la sacerdotisa del seu culte imperial.
Se la va acusar d'haver participat en l'assasinat de Luci i Gai, hereders directes d'August per assegurar el tro al seu fill.
Com a emperadriu mare i vídua d'August, Lívia va començar una vida tranquil·la dirigint les seves propietats en diferents parts de l'imperi. La seva activitat política no va ser ben vista pel seu fill amb qui no tenia bona relació. Es diu que pot ser que influís en l'enverinament del seu propi net Germànic i altres qüestions de govern que van fer que el seu fill s'allunyés d'ella. Va morir al 29 d.C als 80 anys.

Imagen relacionada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada