dilluns, 17 de febrer del 2020

Sabies que...?

IRLANDA
Tot i que l’Imperi Romà no va arribar a conquerir mai el que actualment vindria a ser territori irlandés, aquest mantingué certa influència sobre Hibernia, el nom llatí d'Irlanda, especialment en la matèria comercial?
Gràcies a alguns documents trobats que remeten a un geògraf grec anomenat Estrabó, es pot saber que encara que els romans no fessin cap moviment militar cap a la illa (un general, Agricola, tenia plans, però aquests van anar retrasant-se i finalment mai es dugueren a terme), l'immens imperi l’hi tenia l'ull posat per la riquesa de les seves terres, de l’herba i, per tant, d’animals de cría, de qui podien extreure molts materials i productes com ara el cuir per a les sandàlies, cinturons i bosses o arnesos pels caballs. També exportaven altres productes com gra, bestiar, pells, or, plata, ferro i gossos de caça que eren pagats amb vi i elements decoratius com bracelets, collarets, algunes pedres precioses i peces de cristalleria, encara que algunes troballes arqueològiques han topat amb monedes pròpies de l’Imperi Romà a zones com Dublín o  at Bray i especialment a Drumanagh, un poblat situat a la costa est. Hibernia també va ser una font d’esclaus, que eren dirigits cap a les villae de ciutadans romans rics que necesitaven mà d’obra cultivant i cuidant la terra.

A més a més, també es sap que no tienen gaire bona imatge dels habitants irlandesos ja que Estrabó els descriu com uns ‘salvatges, caníbals que s’alimenten de la carn dels seus pares quan moren, tanmateix fan amb les seves esposes i filles’, probablement perquè la gran majoria de la població vivia en poblats i petites tribus i batallaven entre elles amb freqüència. De fet, tenien una tan mala imatge d’ells, que Agricola acostumava a dir que podia conquerir-los amb només una petita legió i un parell d’auxiliars.

Amb el temps, l'interès de l’Imperi en envair la illa va anar disminuint i es van conformar amb la cordial relació comercial que havien mantingut fins aleshores, però, el que ells no sabien, era que aquella illa freda, plena de bàrbars i de bona herba pel bestiar pasaria a la història com una de les zones on un dels majors imperis del món no va poder arribar a posar-hi l'urpa.

15 comentaris:

  1. Esta molt bé, m´ha sorprès que els romans volguessin arribar tant lluny. Tot i que és una pena que al final no hi pogués posar a treballar tots el plans que tenia.

    ResponElimina
  2. Esta molt bé! M'ha sorprès que els romans volguessin arribar tan lluny. Tot i que és un pena que no pogués fer tots els plans que tenia.

    ResponElimina
  3. No tenia ni idea de que els romans van arribar fins a l'actual Irlanda. Molt interessant.

    ResponElimina
  4. Wow! Jo em pensava que s'havien quedat tranquils tenint França! Qui sap si avui es parlaria alguna llengua romànica a Irlanda si els romans finalment l'hagéssin conquerit🤔

    ResponElimina
  5. Mara meva! No tenia ni idea de que el romans podien haver arribat fins Irlanda i que potser la podien haver conquerit. Tampoc m'imaginava que irlanda pogués tenir tantas riqueses ni que fossin una font d'esclaus que anaven a las villae dels romans rics

    ResponElimina
  6. Esta molt be! M’ha sorprès que els romans volguessin arribar tan lluny. Tot i que és una pena que no fes tots el plans que tenia.

    ResponElimina
  7. No sabia que els romans van tenir tant d'interès en Irlanda! Vés a saber que hauria passat si haguessin seguit els seus plans inicials.

    ResponElimina
  8. Mara meva! No sabia que els romans poguessin haver arribat tan juny. M'ha sorprès molt les riqueses que tenia irlanda i que fossin un font d'esclaus que anaven a les villae dels romans rics. Brutal!

    ResponElimina
  9. El fet de no establir-se no significa que no hi hagi interès. Aquest és un clar exemple d'una relació sense final. Hagués canviat molt l'actual Irlanda si els romans s'haguessin quedat?

    ResponElimina
  10. Què interessant! Esta clar que els romans eren poc conformistes, però arribar fins a Irlanda?? Es increible la percepció que tenien del món!

    ResponElimina
  11. Està clar que els romans eren poc conformistes, però arribar fins a Irlanda?? Increible!

    ResponElimina
  12. Està clar que els romans eren poc confirmistes, però arribar fins a Irlanda?? IMPRESSIONANT!

    ResponElimina
  13. Estic segura que si els romans haguessin sapigut què Irlanda seria coneguda com un dels majors imperis que no van poder conquerir, els plans del general Agricola mai s'haguessin posposat, ja que tots sabem com eren els romans d'orgullosos.

    ResponElimina
  14. No tenía ni idea de que havien arribat tant lluny!!. Em sembla una entrada molt interessant.

    ResponElimina