L'homosexualitat a l'Antiga Roma.
En aquests temps que corren és comú parlar de dos individus del mateix sexe que s’agraden i que están junts com a parella, però, sabies que era comú (més en homes que en dones) la pràctica de relacions sexuals entre persones del mateix sexe?
Es sap que el l’Antiga Roma hi havia una llei anomenada lex scantinia que regulava els “hàbits” homosexuals entre homes de l’imperi. Un home lliure ( cive romani ) era condemnat si mantenia una posició pasiva durant les relacions sexuals amb altre home, doncs es creia que els que eren pasius eren dèbils i això només era un paper que la dona podia assumir. Llavors els únics que podien tenir aquest rol eren els servi, ja que aquest no havien de mantenir una imatge viril i masculina. Utilitzar als esclaus per a satisfer les necessitat sexuals de l'amo era normal en aquella època, encara contra els desitjos de l'esclau, això si, era mal vist que l'amo fos penetrat ja que havia de demostrar que ell era superior.
La lex scantina va ser aprobada a mitjans de l’any 150 a. C, però encara que l’objectiu era regular aquestes relacions, el matrimoni entre persones del mateix sexe mai va ser bén vist pel senat Romà.
En el període que va durar aquesta llei hi van haver joves esclaus (delicatus o catamita) que s’oferien per al plaer sexual d’un home més gran. Aquests nois es castraven
de joves per voluntat pròpia, per aixì semblar més “femenins” i per poder ser atractius per als homes lliures. Per sort, amb el anys es va prohibir tal acte amb la finalitat de que els homes lliures no castresin al seus esclaus en contra la seva voluntat amb fins purament sexuals.
de joves per voluntat pròpia, per aixì semblar més “femenins” i per poder ser atractius per als homes lliures. Per sort, amb el anys es va prohibir tal acte amb la finalitat de que els homes lliures no castresin al seus esclaus en contra la seva voluntat amb fins purament sexuals.
Anys més tard aquesta llei va ser substituida per la lex lulia, que va prohibir definitivament les relacions homosexuals imposant càstigs tan greus com la pena de mort per a qui tingui un comportament lleullerament homosexual.
Interessant entrada. És curiós la doble concepció de l´amor homosexual depenent si l´actitud és passiva o activa.
ResponEliminaVeig que els romans ja tenien tabús sobre ser el "passiu"... la masculinitat fràgil es remonta a temps romans doncs
ResponEliminaÉs molt curios que ja a la antiga roma es veies malament lo de ser el "passiu" i que ja es veies com si això es ser fràgil i que ser l'actiu no. També m'ha soprès molt lo de les lleis i veure com encara lo de la masculinitat fràgil per una certa gent es manté
ResponEliminaEstic amb la Mercè de que des de l’antiga roma ja existien els tabús sobre el passiu en les relacions i que ells havien de demostrar la seva masculinitat i el ser superiors, per això no podien ser els passius, sinó eren mal vistos. Hem sembla també molt impressionant el tema de la castració dels esclaus contra la seva voluntat.
ResponEliminaQuina pena que hi hagués tants prejudicis dins les relacions homosexuals, almenys hem avançat considerablement en aquest aspecte.
ResponEliminaM'ha semblat molt interessant saber com ja en la antiga Roma això de ser el passiu ja tenia un caràcter de debilitat i de fragilitat i ser l'actiu no, ja havien molts prejudicis . També, m'ha sorprès molt lo de les lleis.
ResponEliminaM'ha semblat curiós com els tabús entorn l'homosexualitat van sorgir a l'antiga Roma. Vindrà d'allà el que es coneix com "sexe dèbil"? Definitivament, conèixer la història ens pot ajudar a canviar i millorar el present!
ResponEliminaEm sorpren que els primers romans tinguessin aqesta percepció sobre l'homosexualitat. No obstant, està clar que els prejudicis sobre ser el "passiu" en una relació sexual es remonten a l'Antiga Roma. Cal saber els origens de cada tema per a poder parlar amb credibilitat. Molt pertinent!
ResponEliminaEstà clar que associar el terme "passiu" a una persona débil es remota a 2000 anys enrrere... En tot cas, em soprén la normativitat de l'homosexualiat a aquella època.
ResponEliminaNo pensava que l’homosexualitat fos tan ven vista a l’antiga Roma ja que fa poc anys es considerava una enfermetat. Molt interessant.
ResponEliminaNo tenía ni idea de l'existència dels delicatus/catamita. Molt interessant!
ResponEliminaJo sí que sabia que l'homosexualitat masculina era ben vista a l'antiga Roma, però mai m'hagués imaginat de l'existència dels delicatus o catamita i menys encara que es castressin voluntàriament.
ResponElimina