divendres, 14 de febrer del 2020

Sabies que...?


La Via Làctia

Via Làctia vista  com un camí de llet.
Els coneixements astronòmics a Roma es limitaven a algunes teories geocèntriques i a l'existència dels planetes visibles: Mercuri, Venus, Mart, Júpiter i Saturn, amb especial menció al nostre satèl·lit natural, la Lluna, conegut des de sempre i considerat un Déu. I encara que la ciència es considerava tan poc útil com la pintura i la poesia, els romans sabien observar amb una imaginació sense límits, com és el cas de la Via Làctia.

Via Làctia, de lac, lactis, vol dir literalment “el camí de la llet” i constitueix la galàxia on es troben el nostre planeta i el nostre sistema solar.
Es diu així per l’aparença que té la galàxia, formada per milions d’estrelles, que envolta el firmament (descrit ja per Demòcritus en el V aC.) i sembla un raig de llet a la nit.

La mitologia clàssica ho narra amb una història preciosa (hem de tenir en compte que, tot i que l’origen és grec, els romans ho van absorbir com seu). La història diu així: D’entre els mortals, només qui hagués sigut lactant de Juno, podia ser acceptat entre els déus immortals. Júpiter (que era un faldiller i un adúlter) havia tingut un fill amb Alcmena (nom original), que es deia Hèrcules, i va encarregar a Mercuri que el posessin al pit de Juno mentre dormia, però clar, Hèrcules era tan groller fins i tot de petit, i mamava amb tanta força, que Juno es va despertar i enfadada el va apartar del seu pit, llençant-lo lluny i fent que quedés un raig de llet flotant pel cel, que és la Via Làctia.
Pintura "El naixement de la Via Làctia"

Aquest moment el va pintar Rubens al seu famós El naixement de la Via Làctia (1636), actualment al Museu de El Prado de Madrid.

 I és que, com diríem en castellà, “el latín es la leche”!





13 comentaris:

  1. Diuen que Júpiter volia fer immortal el seu fill Hèrcules amb la llet de la divina Juno, però aquesta se´n va adonar i el va foragitar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, i és que Juno ja va mostrar un cert rebuig al naixement d'Hèrcules veient-lo com un producte d'un amor prohibit. Júpiter no li va posar les coses fàcils amb tantes amants!

      Elimina
  2. Molt interessant que una cosa tant científica tingui un nom d'origen tant humanístic ;)!

    ResponElimina
  3. Que curiós! No coneixia la història dels orígens d'aquest nom tan utilitzat per tots nosaltres.

    ResponElimina
  4. La veritat es que mai havia sentit la historia de perquè Via Làctia i el seu mite. Estic d’acord de que sempre és parla de l’Univers com una cosa científica i realment te la seva explicació en el mite. Molt interessant.

    ResponElimina
  5. Que interessant! no sabia res d'això, no sabia que significava camí de la llet i que sembla un raig de llet a la nit, és molt interessant.

    ResponElimina
  6. Molt interessant! No sabia res d'això, que via láctea significava camí de la llet ni que la galaxia a la nit sembla un raig de llet. També estic d'acord en que es parla de l’Univers com una cosa científica i realment te molt més a veure amb les lletres del que es pensa.

    ResponElimina
  7. Un clar exemple de que totes les coses científiques tenen també la seva part humanística! Molt interessant!!

    ResponElimina
  8. Per a demosotrar que les humanitats estan presents a tot arreu, inclús a idees científiques! Molt interessant!

    ResponElimina
  9. No coneixia el mite i m’ha semblat molt interessant. Realment els mites i les humanitats estan per tot arreu.

    ResponElimina
  10. No coneixia el mite, molt interessant. Les humanitats segueixen sent rellevants fins i tot en les àrees més insospitades!

    ResponElimina
  11. No coneixia el mite, però coneguent historial "amorós" de Júpiter,no em sobta que Juno rebutgés al pobre Hèrcules. M'ha agradat que una cosa tan científica rebi el nom d'un mite.

    ResponElimina
  12. Sempre he dit que aquests tipus de mites són els que més m'agraden llegir i aquest concretament m'ha semblat molt interessant.

    ResponElimina