L'HIMNE I LA BANDERA DE GRECIA:
L'himne:
El cant que representa els grecs com a símbol musical porta per nom "Imnos eis tin Eleftherían"; que es pot traduir al català com "Himne a la Llibertat". Va ser adoptat en aquesta república com a himne de manera oficial el 1865; tot i que es va integrar en la cultura grega des de molt abans.
La lletra d'aquest himne correspon a un poema escrit pel cèlebre poeta grec Dionisios Solomós, realitzat en 1823. Aquest escriptor va ser considerat com un dels millors de la seva època; fins i tot va ser premiat amb la Creu d'Or de l'Ordre del Salvador per la seva elevada tasca com a autor.
El poema que va escriure Solomós va constar originalment de 158 quartetes; no totes es consideren l'himne de Grècia, sinó 24 d'elles. Encara que només s'entonen 2 estrofes. Pel seu elevat estil artístic, aquest himne va ser designat com peán, el reconeixement més honorable que se li pot atorgar a un cant. Això vol dir que és tan perfecte que es pot considerar com un cant d'Apol·lo.
Cal destacar que el lema que caracteritza la nació grega és "Llibertat o Mort"; per la qual cosa no resulta sorprenent que l'himne d'aquest país sigui el "Himne a la Llibertat". Això constitueix una ratificació dels valors grecs: la llibertat per sobre de tot.
Aquests versos representen una oda a la llibertat. La veu poètica li parla de manera directa a aquesta entitat abstracta però valuosa; creant d'aquesta manera un himne a l'estil de monòleg cap a la llibertat.
De manera implícita, es dóna a entendre que la llibertat es construeix a través de la guerra i que ha estat conquerida pels avantpassats. Això respon al context en el que va ser escrit el poema del què ha estat extret aquest himne: una gran rebel·lió en contra de les escomeses dels turcs.
La bandera:
Les diferents banderes que va poder tenir el país, portaven gairebé totes el blau i el blanc. La que avui coneixem està present des de 1978. La creu va ser incorporada a la bandera després de la independència de país. No obstant això, Grècia tenia tres banderes diferents. Un per la marina, un altre per a les forces terrestres i un altre com a bandera nacional. Les dues primeres van ser molt poc usades i van ser remogudes, deixant només una bandera, la bandera nacional blava i blanca amb una creu blanca representant la creu cristiana.
La creu simbolitza la victòria de l'ocupant, així com la gran fe en el cristianisme. Explica la llegenda que l'emperador Constantí I va veure aquesta creu en el cel de Roma just abans de la batalla de el Pont de Milvius, el 28 d'octubre de 312.
Les ratlles blanques i blaves fan un total de nou ratlles, representen les nou síl·labes que constitueixen el lema de país que, en grec diu «Eleftherios i Thanatos», entén, «Llibertat o mort».
La Fustanela |
D'altra banda, les cinc bandes blaves poden representar a les cinc de Grècia i les quatre bandes blanques a les fustaneles blanques dels lluitadors. La fustanela és una faldilla tradicional típica de diverses zones de la Península Balcànica, introduïda a Grècia pels albanesos, que sol ser utilitzada com a vestimenta folklòrica i per la Guàrdia Nacional.
LLibertat o mort exemplifca molt bé l´esperit grec que no es deixa governar ni sotmetre.
ResponEliminaUn país molt lligat a la llibertat!
ResponEliminaM’agrada molt el seu lema i que estigui inclòs el terme Llibertat. Realment diu molt de com és el país i quins ideals tenen.
ResponEliminaCada vegada em sorprenen més els ideals dels grecs. Molt interessant.
ResponElimina