diumenge, 16 de febrer del 2020

Sabies que...?

LES MASCOTES A L'ANTIGA ROMA


Com molts de nosaltres, els romans també tenien animals de companyia, i la mascota més comuna va ser el gos. 
Durant el segle I a.C les famílies més riques es van acostumar a tenir un gos com a vigilant de la casa(domus). I per això s'han trobat alguns mosaics a les entrades de les domus amb el missatge de "cave canem" per advertir als intrussos.


Per altre banda els més pobres no es podien permetre tenir gossos i tenien oques, ja que eren més econòmiques, feien soroll i aixì alertaven a la familia i ademés proporcionaven ous per a menjar.

Més tard, en el segle I d.C, van começar a populitzar-se els ocells i els gats com a mascotes domèstiques dels nens per a divertir-se.
Resultat d'imatges per a "mascotes antigua roma"
Els gossos no sempre eren forts i amb ullals punxeguts amb l'única intenció de fer de guardians, sinó que les famílies de més classe tenien un gos simplement com a mascota, per divertir els nens, per protegir a les famílies de puces i del fred i com a mostra de poder i riquesa. Se'ls anomenava canis catelli.

Amb el pas del temps, els gossos no només eren guardians sinó que van començar a participar en  guerres (canes pugnances) i a fer espectacles amb altres animals com lleons o óssos, gràcies a la seva força i rapidesa i proporcionaven entreteniment a la població. Se'ls proporcionava entrenament igual que als gladiadors i s'escollien als més forts.

En algunes guerres s'utilitzaven per a enviar un missatge que s'escrivia en un paper i se'ls hi introduïa a l'estòmac i després es matava per treure-li la informació.

Els exèrcits també portaven gats a les guerres per a que es mengessin als ratolins. Llavors el gat es va convertir en un símbol de victòria.

Respecte els noms, alguns poetes fan referència a que solien posar noms curts i que fesin referència a les seves característiques com per exemple: Ferox(ferotge), Lupa(lloba), Leuco(blanc), Celer(ràpid), etc.

En conclusió, els animals van ser molt estimats i utilitzats en l' Antiga Roma, però tenien una visió diferent de la nostra sobre el terme mascota, ja que ells els utilitzaven per a treballar i protegir, i en canvi, actualment, la majoria de gent els té com a companyia.


Aquesta imatge mostra la làpida de la gosseta Helena i diu:"A l'Helena, filla adoptiva, ànima incomparable i digna."












13 comentaris:

  1. Molt bonic l´epitafi dedicat a la gosseta i el rellau de la seva tomba. Bona feina!

    ResponElimina
  2. No tenia ni idea de que el romans també tenien mascotes, la idea de portar el gats a les guerres per què així es mengessin els ratolins em sembla molt interessant.
    Ha sigut molt interessant.

    ResponElimina
  3. Utilitzaven els gossos a les lluites de l'amfiteatre! Wow no ho hagués dit mai 👏👏👏

    ResponElimina
  4. Wow, mai m'hagués imaginat que se'n portarien els gossos i els gats a les guerres per menjar-se als ratolins( molt astut) i que els introduïssin missatges als gossos a l'interior. Brutal!

    ResponElimina
  5. Al igual que nosaltres utilitzaven els gossos com a animal de companyia per espantar i com a símbol de protecció a casa. Però quan van començar a utilitzar els gossos de missatges per matar-los i els feien entrenar com als gladiadors i guanya el millor, aquí ja m’ha semblat massa violent i innecessari.

    ResponElimina
  6. Mai m'hauria imaginat que els romans utilitzaven a les seves mascotes d'aquesta manera, ni tampoc que alguns gossos participaven en les guerres!

    ResponElimina
  7. Bua es que mai hauria pensat que se'n portarien als gossos i als gats a les guerres. Em sembla super astut portar als gats perquè es mengin a les rates i lo de posar missatges a l'interior dels gossos bua quina brutalitat.

    ResponElimina
  8. Donat que la gran majoria utilitzava les mascotes per a alguna funció específica que no fos el simple gust i amor de tenir-ne, podríem confirmar que els romans eren una societat més pràctica que l'actual?

    ResponElimina
  9. Que els romans més pobres fessin servir oques per guardar la casa i s'enviessin gossos missatgers a les guerres, indica que els romans eren molt intel·ligents i es buscaven bé la vida. Mai m'hagués pogut imaginar aquestes utilitats!

    ResponElimina
  10. Que fort que féssin servir oques per guardar la casa i enviéssin gossos missatgers a la guerra. És molt soprenent!

    ResponElimina
  11. Sorprenent la brutal manera en la que utilitzaven els gossos per a portar missatges durant les guerres. El detall de les oques com a guardiants de la casa m'ha semblat graciós!

    ResponElimina
  12. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  13. Realment em sembla molt interessant el fet de que utilitzaven gossos per a lluitar encara que també em sembla molt brut que els utilitzaven com a missatgers i després els mataven. Tot i així m'agradat molt l'entrada ja que he après molt.

    ResponElimina