dissabte, 15 de febrer del 2020

SABIES QUE...?


Escopir a Grècia


Cada país és un món, i des de l'Edat Antiga les civilitzacions han celebrat tradicions que s'han mantingut al llarg dels anys. Les festes populars i celebracions socials són el que realment ofereix un segell d'identitat característic a cada país, i li suma moltíssim valor. 

En la cultura grega, sempre s'ha cregut que escopir porta bona sort i que ajuda a protegir-se dels mals esperits. Per tant, per a desitjar-li bona fortuna a algú el millor és, efectivament, escopir-li. 

En lloc de l'arròs, en moltes noces gregues és costum que els convidats cridin alguna cosa així com: "ftou ftou ftou", i que deixin escapar alguna escopinyada per a donar sort als jovençans. També es practica en celebracions com a batejos, amb l'objectiu que el bebè gaudeixi de bona salut. 

Es creu que escopir també allunya al malament, per la qual cosa és comú veure a persones escopir en escoltar una notícia que no és del seu grat, o que simplement és dolenta. 

A diferència de la creença occidental, a Grècia el dia de mala sort és el dimarts 13 i no el divendres 13. 

Alguns grecs, especialment als pobles, creuen que algunes persones tenen la capacitat de tirar "el mal de ojo", motivats per la gelosia o l'enveja. Una persona que ha agafat "el mal de ojo" se sent, en general, mal física i psicològica. 

Els que creïn en el "mal de ojo" porten un amulet de color blau amb un ull pintat dins. S'usa el blau perquè es creu que és aquest el millor color per a espantar "el mal de ojo", encara que també es creu que les persones amb ulls blaus són els més capacitats per a tirar "el mal de ojo". La presència de l'ull té igualment una explicació: els mals desitjos com l'enveja es manifesten en la visió humana 

En països com Turquia el mateix objecte rep un altre nom, ull turc o munçuk, i en alguns països d'Orient se'n diu nazar. 

Resultado de imagen de amuleto de ojo en grecia
amulet (nazar)

5 comentaris:

  1. I avui dia l´ull blau és un dels souvenirs més venuts a Grècia. Jo també tinc el meu a casa ;)

    ResponElimina
  2. Interessant veure la diferència cultural: una cosa que aquí ens sembla de mala educació estava consoderada de bona sort!

    ResponElimina
  3. Sempre he sapigut de l'existencia d'aquest ull blau, però no sabia la seva utilitat. QUÈ INTERESSANT!! A partir d'ara, escupiré abans de fer un examen de grec, a veure si em porta sort!!

    ResponElimina
  4. Sempre he sapigut de l'existència d'aquest ull, però no sabia la seva utilitat! A partir d'ara, escupiré abans de fer un examen de grec, a veure si em dona sort!

    ResponElimina
  5. M’ha sorpres que a les bodes s’escopis als nuvis. Molt interessant el significat del ull blau.

    ResponElimina