dimecres, 12 de febrer del 2020

Sabies que...?

 ELS INSULTS A L'ANTIGA ROMA. 

Com la majoria de llengües, el Llati conté paraules despectives i de vegades se'ns oblida que per molt refinada que sigui una societat, sempre hi ha classes més baixes amb el seu argot propi.
Els oradors romans recorrien a insults elaborats i molt despectius per atacar i desacreditar als seus adversaris. La història ha convertit al Llatí en l'idioma més eficaç a l'hora d'ofendre a algú. En el seu extens vocabulari tenia cabuda cada conducta maldestre, inadequada o directament criminal. 
El perquè de l'interès pels insults ve pels romans, els quals donaven un valor incondicional a aquests vocables que van passar a convertir-se, d'aquesta manera, en una part essencial de la parla quotidiana. Hem d'entendre, però, que les traduccions d'aquests qualificatius, majoritàriament, no signifiquen una gran fensa per a nosaltres, però en temps de romans si eren realment forts i, en el fons, si saps que signifiquen, potser siguin suficient per "desfogar-se" davant el teu interlocutor encara que no es tingui clar el seu significat.
He aquí un llistat dels insults més quotidiants a l'antiga Roma:
- Stulte (estúpid)
Considerat l'insult més freqüent de el llatí. Per engrandir el seu significat, de vegades s'usava stultissime, és a dir, molt estúpid; o stultissimi, per insultar un grup d'estúpids. 
- Ructator (eructador)
Molts dels insults romans anaven relacionats amb la higiene corporal i els modals, donada la importància que tenia en la seva cultura. En el cas dels romans, es tractava d'algú realment groller. 
- Fatue (ximple)
Per a un romà, no és el mateix un ximple que un idiota. Un ximple era un insult propi per a la persona que no solia assabentar-se amb claredat del que es comentava. Si a això li afegim altres dificultats o deficiències se li referia com caudex (idiota), però només quan es feia referència al seu desconcert.
- Malus nequamque (dolent per a tot)
Un significat literal seria "dolent per a tot" encara que per a nosaltres, ha passat a la història com "bo per a res".
- Bucco (bocamoll)
Per als inoportuns, fora de lloc o que traïa un secret, s'emprava aquest terme. Això era considerat un insult sever, que podia anar acompanyat porcaenum (brut), stercoreus (estercóreo) o spurce (mugroso).
- Perfide (Traïdor) 
Per als romans la fides (lleialtat) és un concepte ampli que es basa en la credibilitat guanyada mitjançant el compliment dels compromisos. 
I sobre verbs, els més famosos són pedico, sodomitzar, i irrumo, córrer per una fel·lació. Sense comptar termes com la pròpia fel·lació.

Els romans a més d'utilitzar paraules per insultar, utilitzaven gestos burlescos, molts dels quals es segueixen utilitzant avui en dia. 

-La Cigonya: aquest gest s'emprava quan l'interlocutor estava parlant de mes i imitava l'acció d'obrir i tancar el pic de l'ocell en qüestió.

- L'ase: els romans associaven l'asne amb l'estupidesa i l'ignorancia, així doncs imitant-lo se'n burlaven dels seus oponents. 
- Treure la llengua: Els romans van treure aquest gest dels Gals, que en combat es brlaven d'ells treient la llengua. 
- Aixecar el dit del mig: Amb quest gest s'imitava al membre viril i significava "sodomita passiu", persona que practica el coit anal, especialment entre homes. 

En conclusió, els romans eren uns verdaders mestres dels insults.  

11 comentaris:

  1. És curiós com els gestos que fem servir per a fer burlar han perdurat tot aquests segles...

    ResponElimina
  2. No sabia que gestos als que estem tnat acostumats com "fer la botifarra" o treure la llengua tinguéssin origen romà!

    ResponElimina
  3. M'ha semblat un tema molt curiós i divertit, la veritat és que els romans eren molt originals en aquest aspecte!

    ResponElimina
  4. Hem sembla molt al·lucinant que alguns gestos de mans encara perdurin en el temps i que realment els utilitzem bastant. Com el d’aixecar el dit del mig o treure la llengua, és impressionant que tingui un origen romà.

    ResponElimina
  5. Mara meva! Em sembla tant brutal que aquests gestos hagin perdurat en el temps i que els utilitzem i a més també per burlar-nos, es genial. M'ha semblat molt interessant i divertit mai hauria dit que els romans podien burlar-se de la mateixa manera que nosaltres.

    ResponElimina
  6. Em sembla tan brutal que els gestos hagin perdurat en el temps i que avui dia els utilitzem i a més com ells, per burlar-nos, que és super guay. M'ha semblat molt curiós i interessant!

    ResponElimina
  7. Una vegada vaig llegir unes estrofes de El Libro de Buen Amor anomenades "Disputa entre griegos y romanos" que mostren molt bé aquest costat més groser dels romans. Tot i això, ara ho puc corroborar amb aquesta entrada. I és que els romans eren uns experts a l'hora d'insultar!

    ResponElimina
  8. No tenia ni idea de que els gestos que utilitzem per insultar vinguèssin del llatí. Molt curiós.

    ResponElimina
  9. Sorprenent que avui dia encara utilitzem insults o gestos grollers que siguin d'origen romà!

    ResponElimina
  10. Que els gestos que utilitzaven els romans per insultar-se siguin els mateixos que utilitzem nosaltres, encara que no tots amb els mateixos significats com "la botifarra" per exemple.

    ResponElimina
  11. De veritat que no tenia ni idea de que aquests gestos tan comuns avui dia eren d'origen Romà. Les paraules m'han resultat molt curioses a l'igual que el seu significat!!

    ResponElimina