LA MÚSICA A L'ANTIGA ROMA
Des del seu començament, Roma va anar assimilant la música d'altres zones alhora que avançava la seva expansió. La seva gran influencia sempre va ser Grècia, i els romans van adaptar la seva música al seu propi caràcter, encara que també van estar molt influenciats pel poble etrusc.
Durant la primera etapa de consolidació de Roma, la música va començar a desenvolupar-se com un simple adorn en els esdeveniments públics i privats dels romans, com banquets, casaments, funerals o espectacles teatrals. En aquests actes, s'incloïen sovint moments musicals amb instruments i ballarins, que eren elements importants de la cultura etrusca. Amb l'estabilització del món romà i la seva expansió a Itàlia i a Europa, la música va començar a estructurar-se i va adaptar-se als nous ritmes de la societat civil i de les seves freqüents festes civils i religioses.
Els romans van adaptar les teories dels grecs i dels etruscos a les seves necessitats i pràctiques musicals. D'aquí apareixen els ludiones, actors d'origen etrusc que ballen al ritme de les tibiae, un tipus d'oboè, instrument semblant a l'aulos grec, i de vegades acompanyat de cant vocal.
Els romans van destacar en la fabricació i ús de trompetes rectes, perquè coneixien l'art del tornejament dels metalls. Per tant, es va fer freqüent la utilització de diversos instruments com ara la bucina, una trompeta plegada amb filtre desmuntable.
|
Bucina |
Existia la tuba, una trompeta recta amb sons greus, i el litus, una trompeta de tub llarg. Com a instruments de percussió s'utilitzaven els platerets, els timbals i els panderos. També era molt popular la lira, un instrument de corda puntejada.
|
Lira |
|
Litus |
|
Tuba |
La música no estava restringida, com en altres cultures, als homes. Luciano, l'escriptor, elogia les habilitats com a cantants i tocadores de cítara de les dones aristòcrates i cortesanes.
Al llarg de la seva història, la música llatina es va mantenir sempre al marge de la vida política i cultural de Roma, i va ser incapaç de forjar la seva identitat. L'arribada dels bàrbars va marcar el final d'una vida musical massa feble per poder superar els perills de la història. Per aquestes raons, serà fàcil per a les noves comunitats de cristians donar inici al que ara coneixem com a música medieval.
Bona entrada. A les desfilades militars els músics romans tocaven marxes marcials per a elevar l´esperit dels soldats.
ResponEliminaEm sembla interessant el fet de que escoltesin música com a adorn als esdevenimets públics i que fabriquesin instruments.
ResponEliminaMolt interessant que alguns instruments romans siguin similars als que tenim avui en dia!
ResponEliminaEm sembla molt interessant que els romans construïssin instruments i que a més siguin semblants als d'ara amb la diferencia que hi ha en tots els aspectes. Definitivament, eran més llestos que nosaltres.
ResponEliminaTot i que els romans van agafar la majoria d’idees del grec i el etruscos, m’han sorprès els instruments que ells van fabricar, les trompetes i la tuba i altres instruments són instruments que avui dia encara els mantenim o són semblants.
ResponEliminaEm sembla molt interessant que ja els romans fabriquessin els seus instruments i no només això sino que alguns d'aquests instrument siguin semblants als actuals amb la diferencia que hi ha en tots els aspectes. Brutal!
ResponEliminaAquesta entrada m'ha fet recordar de la pintura d'Herculà (segle 1 d.C.) nomenada "Cupidos tocant la lira). I és que la música sempre ha acompanyat la societat.
ResponEliminaEm sembla increible que molt dels instruments creats pels romans es mantinguin 2000 anys després!! Encara que penso que li van donar poca valoració a la música, està clar que la tenien molt present.
ResponEliminaCom es possible que els instruments que tenim avui en dia existissin fa 2000 anys? Molt interessant els materials que utilitzaven!
ResponEliminaImpressionant que fessin servir música en situacions similars a les actuals.
ResponEliminaEl que més m'ha sobtat a més a més del fet que els instruments que utilitzaven els romans avui dia es continuïn utilitzant ha estat el fet que estiguis per més que les dones participessin.
ResponEliminaInteressant el fet de com podien enginyar aquests instruments tant similars als que tenim actualement i tant veiem en desfilades o semblant.
ResponElimina