dimecres, 19 de maig del 2021

Els animals domèstics a l'Antiga Roma

 

Ja en el segle I començaria a conèixer-se el gat domèstic i els ocells com a animals habituals a les llars romans. Així, a més dels coloms i els ocellets que són familiars entre nosaltres, es parla d'ànecs, corbs i codornius com mascotes dels nens romans.

 

 

A la fi de la República romana (durant el segle I a.C) es va posar de moda entre les classes benestants la tinença d'un gos que servís com a guardià de la llar. Trobem en algunes cases romanes, mosaics de gossos amb la inscripció CAVE CANEM (compte amb el gos) per advertir els intrusos.

El Poeta Tràgic:


Casa de Pròcul

 
                                       

 

Els gossos domèstics no sempre van ser  guardians, també van existir petits gossos que simplement van servir com a mascotes entre les classes benestants de Roma

 Els Canis Catelli tenien l'única funció de ser animals de companyia sent un entreteniment per als nens, una calefacció per a les fredes nits, anti-puces i anti-mosques per als seus propietaris i un símbol d'estatus social.

 

La plebs, generalment amb escassos recursos econòmics, no es podia permetre aquest tipus d'animals guardians, així que tenien oques

 Segons la llegenda, els esgarips que van emetre aquests animals quan la ciutat va ser atacada de nit pels gals al segle IV a.C, alertà als soldats romans, evitant que aquesta acabés en mans de l'enemic.

 

 

1 comentari: