dimecres, 19 de maig del 2021

L'organització territorial de l'Imperi

 A l’època de l’Imperi, Roma va arribar a una gran extensió, en la que controlava tots els confins del mar Mediterrani. Però, com s’organitzava l’Imperi? 


A l’època de màxima esplendor (27 a.C- 212 d.C), l’Imperi estava dividit en províncies, governades pel pretor provincial o cònsol, també anomenat procònsol, que tenia les funcions de general, administrador i jutge suprem de la província. Els impostos i les taxes, en canvi, eren supervisades per el qüestor provincial, que reportava directament al Senat.


El Senat escollia un cònsol en funcions, encarregat del govern militar, i un pretor en funcions, encarregat del govern civil: si eren reelegits, continuaven al poder amb una pròrroga, i esdevenien procònsols o propretors: s'encarregaven d'impartir justícia civil i criminals, pronunciaven penes capitals, i disposaven d'un petit exèrcit per defensar-se.



IMPERI ROMÀ timeline | Timetoast timelines


A l'època d'August es van dividir dos tipus d'administracions en les províncies: les províncies públiques o senatorials, que depenien del Senat, i les províncies imperials, que depenien directament del Cèsar.


Aquí tenim una llista de les diferents províncies:

Senatorials: Àfrica, Àsia, Hispània Bètica, Gàl·lia Narbonense, Sicília, Macedònia, Acaia, Creta i Cirenaica, Xipre, Pont i Bitínia.

Imperials: Hispània Tarraconiense, Germània, Dalmàcia, Pannònia, Mèsia, Síria, Lusitània, Gàl·lia, Sardenya i Còrsega, Galàcia, Cicília, Rècia, els Alps, Nòric, Tràcia i Egipte.


ROMA - LES HISTÒRIES DE 1r i 2n D'ESO


1 comentari:

  1. El moment de màxima expansió de l´Imperi romà va ser a principis del segle II dC, sota l´emperador d´origen hispà Trajà

    ResponElimina