dimarts, 18 de maig del 2021

L'HOMOSEXUALITAT A L'ANTIGA ROMA

 A l’hora de parlar de l’homsexualitat a l’antiga Roma hem de tenir present que el concepte que tenien els antics de l’homosexualitat no és el mateix del que tenim actualment. D’altra banda malgrat hi ha moltes fonts referents a aquest tema no són tantes com les que trobem quan parlem de l’homosexualitat a l’antiga Grècia. 

També cal tenir en compte no només la regió de la qual parlem sinó també l’época, ja que segons l’any va arribar a estar penada i pel contrari va haver-hi anys en que estava totalment acceptada dins la societat. 


Finalment afegir que en el món antic, tot i que també hi havia homes que mantenien relacions exclusivament amb homes, s’acostuma a parlar de bisexualitat.



Als inicis de la república romana les relacions homosexuals entre homes lliures eren castigades, fins al punt que es podia rebre pena de mort. Això ho dictava la Lex Scantinia, de la qual no es coneixen els termes exactes però també prohibia altres formes de contacte sexual com la pederàstia o el sexe anal.


Cap a mitjans i finals de la republica peró la visió grega va entrar “a la romana” i les visions respecte a l’homosexualitat van canviar. Es va començar a acceptar, sempre i quan la relació fos entre amo-esclau i el rol passiu l’adoptés l’esclau. 



Al segle I, Suetoni i Tàcit afirmen la generalització de matrimonis entre homes sense impediments, degut a que el matrimoni en la societat romana era un contracte privat. Avui dia, el matrimoni en parelles homosexuals està permès en alguns països, però desgraciadament, no en tots.



Pel que fa a la homosexualitat femenina no se’n parla tant, la dona era un ésser inferior i tenia una única funció: la de seguir amb l’espècie. Personalment però considero molt naif pensar que no existien actes lesbics entre les dones romanes, doncs eren considerades com a part de la vida privada i per tant no se’n parlava massa.



Curiositats:


Hi havia un carrer per a la prostitució homosexual amb homes especialitzats en el paper passiu i actiu.


El color verd era associat a aquest col·lectiu, d’aquí que se’ls conegués com a galbinati.


Hi havia certes provincies on aquesta pràctica era considerada un costum o tradició del lloc. 


2 comentaris:

  1. És famosa la relació homoeròtica entre l´emperadorAdrià i Antinous, el qual un cop mort va ser deïficat per ordre de l´emperador.

    ResponElimina
  2. M'ha semblat un tema curiós. Penso que s'hauria de seguir el seu exemple, ja que tot i ser una època més antiga a la nostra, mentalment estaven molt més avançats en vers aquest aspecte. Tot i que, el lesbianisme hauria d'estar molt més visible i no ser un tema tabú.

    ResponElimina